Petlas sürücüleri uyardı
Meteoroloji tahminleri, sert kış koşullarının hafta sonundan başlayarak kademeli olarak yurt geneline yayılmasını ve kar örtüsünün uzun süreli olmasını öngörüyor. Türkiye genelinde nadiren bu kadar sert hissedilen karakış, yol ve sürüş güvenliğinin önemini daha da artırıyor. Petlas, sosyal sorumluluk bilinciyle karakış koşullarında sürüş güvenliği için lastik ve araçla ilgili dikkat edilmesi gereken konulara dikkat çekti. Türkiye lastik sektörünün yerli sermayeli Ar-Ge lideri ve önde gelen markası Petlas, sosyal sorumluluk bilinciyle karakış koşullarında sürüş güvenliği için lastik ve araçla ilgili dikkat edilmesi gereken konulara dikkat çekti. Birçok ilimizde kendini hissettirecek karakışın, yol ve sürüş güvenliğine yönelik riskleri artırdığını ifade eden AKO Grup Pazarlama Müdürü Erkal Özürün, konuyla ilgili şunları söyledi: “Başta sürücülerin ve yayaların can güvenliği için, kış ve soğuk hava koşullarında yollarda üzücü durumlara neden olmamak için kış lastiklerinin takılmasını öneriyoruz. Kış şartlarında kaza risklerine karşı alınması gereken ilk önlem kış lastiği takılmasıdır. Sürüş güvenliği, aracın yere temasını sağlayan lastiklerimizden başlar.”
Kış koşullarında güvenli yolculuk için dikkat edilmesi gerekenler; Meteoroloji modellemelerine göre kar yağışı ve kar örtüsünün etkili olmasının beklendiğini hatırlatan Erkal Özürün, bu koşullarda yol ve sürüş güvenliği için bir dizi öneride bulundu. Kış lastiği kullanımın yanı sıra, aracın hazırlık durumu ve kontrollere dikkat çeken Erkal Özürün, “Kış koşullarında araçlarımızın kısa ya da uzun süreli seyahatlere hazır olduğundan emin olmak için, lastik havalarını düzenli şekilde, mümkünse her gün gözden geçirmek faydalıdır. Öte yandan, kışa girerken araçların akülerinin kontrol edilmesi, sıcaklıkların çok düştüğü yerlerde antifriz uygulaması gibi kış bakımlarının yapılması da çok önemlidir. Yurttaşlarımız pandemi tedbirleri dahilinde, sosyal mesafeyi koruyarak, sağlığını riske atmadan, tüm Türkiye’de en yaygın bayi ağına sahip olan Petlas bayilerinde kış lastiği montajı ile lastik hava basıncı ve diş derinliği kontrolü yaptırabilirler.” dedi.
Şehir içi ve şehirlerarası yollarda kar ve buz koşullarının sürüşe etkisine vurgu yapan Erkal Özürün, “Ağır kış şartlarında araç kullanırken, şehir içerisinde her gün gittiğimiz yollarda dahi olsa, gidilecek noktaları önceden planlamak, mesafelerin normalden daha uzun sürede alınacağı ve trafiğin daha yoğun olabileceğini de öngörmemiz gerekiyor. Aynı şekilde, şehrimizde ya da gideceğimiz yolda o güne ait hava ve yol durumu hakkında önceden bilgi almamız, koşullara hazırlıklı olmamız için önem taşıyor. Gerek olması durumunda araçlarımızda lastiği değiştirebileceğimiz, zincir takabileceğimiz malzemelerin ve bunların yanı sıra, çekme halatı, takoz, eldiven, flaşör lambalar ve dur işaretleri, hatta şartların yoğunluğuna göre kar küreği battaniye gibi yardımcı malzemeleri, beklenmedik durumlar için hazır bulundurmamızda fayda var” dedi.
Erkal Özürün, (üstte) ağır kış koşullarında araç kullanımı ile ilgili olarak şunları da dile getirdi: Aracı yerinden hareket ettirmeden önce hem aracı, hem de kendimizi “ısıtmamız”, harekete hazır hale gelmemiz önem taşıyor. Örneğin kış şartlarında giydiğimiz kalın parka, palto gibi kıyafetler hem araç içinde rahat etmemize engel olur, hem de hareketlerimizi kısıtlar. Kalın parka ve paltolar, emniyet kemerinin etkisini de azaltır. Yün eldivenler ise direksiyon tutuşunda kaymaya neden olabilir. Dolayısı ile araca bindikten sonra kısa bir süre motoru ısıtırken, araç radyatörünü de açıp, palto, parka, eldiven gibi dış mekan kıyafetlerini çıkarmamızda fayda var. Karlı koşullarda araç kullanırken takip mesafesine özellikle dikkat etmek gerekiyor.
Fren mesafelerinin uzayabileceğini ve her an beklenmedik bir durum olabileceğini göz ardı etmemeliyiz. Bu açıdan, normal koşullardakinden daha uzak, güvenli bir takip mesafesi çok önemli. Karlı ve buzlu yol koşullarında araç kullanırken ani direksiyon, fren ve gaz hareketlerinden kaçınmamız gerekiyor. Bir kayma durumunda frene çok sert asılmak, kaymayı artıracaktır. Her zaman kontrollü ve düşük hızla, güvenli takip mesafesi ile seyredip, fren gerektiğinde küçük küçük dokunuşlarda kontrollü bir yavaşlama sağlayabiliriz. Kar ve buz, yol koşullarında dramatik değişimlere neden olur. Bu doğrultuda, her gün geçtiğimiz bir rampayı inip çıkarken bile ezbere hareket etmemek, yolun ve yoldaki araçların durumunu kontrol etmek önem taşıyor. Kış şartlarında zor duruma düşen araç görüntülerine en çok rampalarda rastlarız.
Türkiye lastik sektörünün yerli sermayeli Ar-Ge lideri ve önde gelen markası Petlas’ın yerli sermaye, yerli mühendislik ve Ar-Ge, yerli iş gücü ile geliştirdiği ve 2020 yılında tüketiciye sunduğu Petlas Glacier W661, optimize edilmiş taban profili ile her koşulda zemin ile teması koruyor. Petlas’ın yoğun karlı zeminler için tasarladığı ve tam bir karakış lastiği özelliği taşıyan Petlas Glacier W661, yönlü bloklu desen tasarımıyla karlı ve buzlu zeminde üstün performans sağlıyor. Kuru ve ıslak zeminde üstün performansıyla dikkat çeken Petlas Glacier W661, Testworld’ün Finlandiya tesislerinde yapılan testleri “Başarılı” notu ile tamamlayarak zorlu kış şartlarındaki üstün performansını da kanıtladı. | 14 Şubat 19.50